A különböző diplomák értéke [3.]

2017. szeptember 27. 18:16 - Morpheus.

Önmagában véve magának a diplomának az értéke is érdekes kérdés, hiszen sok olyan történetet hallani, melyekben ügyes vállalkozók érettségivel (néha még anélkül is) óriási vagyonokra tudnak szert tenni (és itt most nem is az alvilági "karrierekről" van szó). Akadnak ügyes "szakik", akik hétköznapi szakmákkal (gázszerelő, villanyszerelő, asztalos, CNC esztergályos ...stb) kiválóan érvényesülnek a munkaerő-piacon és idehaza vagy Nyugat-Európában gazdagodnak meg, szinte a nulláról indulva. (Nem beszélve azokról a tehetséges értékesítőkről, üzletkötőkről, kereskedőkről, marketingesekről, akik szintén középfokú végzettséggel hoznak tető alá milliós sikerdíjakat hozó szerződéseket.) Ezek a legjobban fizetett NEM diplomás állások. Az említett eseteket leszámítva azonban a jellemző mégis inkább az, hogy akinek napjainkban nincs diplomája az kevesebb fizetést és rosszabb álláslehetőségeket tud megszerezni mint az, aki felső fokú végzettséggel rendelkezik. Kérdés azonban, hogy mely diplomákkal lehet a legjobban érvényesülni manapság és milyen értéke van az egyes okleveleknek? 

diploma.jpg

Érdemes kettéválasztani a dolgot: vannak diplomák, melyek szakmai elismertsége, társadalmi respectje magas ugyan, de nem nyújtanak kiugró kereseti lehetőségeket (pl. filozófus, bölcsész, művészettörténész, pszichológus, tanár, politológus, óvónő ... stb) és vannak olyan végzettségek, melyeknél mind a kereseti lehetőség, mind a széleskörű elismertség egyaránt magas szintű. Ezeket nevezhetjük "ász diplomáknak" is, hiszen a legmagasabb életminőséget, illetve egzisztenciát tudják biztosítani az ilyen végzettséget megszerzők számára. Ide sorolható például az egyetemi informatikus végzettség, az okleveles gépészmérnök, a közgazdász, az orvos (főként a magánpraxisban dolgozó orvos), a jogász és az egyéb műszaki diplomák (mint az építészmérnök, villamosmérnök ... stb.) Ha a legjobban fizető foglalkozásokat keressük -  segíthet ebben az Origo cikke, vagy a pénzcentrum írása, - a nagyon ritka légiforgalmi irányítói és a politikusi pálya kerül a lista élére (képviselők, miniszterek, államtitkárok), de utánuk már pénzügyes foglalkozások következnek (tőzsdeügynökök, pénzintézeti vezetők), és IT szakemberek (programozók).

A fentiek alapján tehát elég nagy pontossággal "beárazhatóak" napjaink diplomái, egyik oldalról a bekerülés terén (mennyi egy félév tandíja, a jegyzetek, szállás .. stb költsége), másik oldalon pedig az elérhető jövedelem szintje (kezdő fizetés, legmagasabb díjazás). Ami egyértelműen látszódik, hogy nagyon kifizetődő tanulni és "ász diplomát" szerezni, műszaki, informatikai, pénzügyi vagy orvosi végzettséget szerezni valamely jó egyetemen (itthon vagy még inkább külföldön) és 2-3 világnyelvből megszerzett közép, vagy felsőfokú nyelvvizsgával "megtámogatni" az oklevelet. 

Végül kiemelném: egy ember valódi értéke, értelmiségi "léte" és boldogsága nem függ össze a diploma meglétével, vagy milyenségével. A Föld legboldogabb országaiban, szegényen és diplomák nélkül élnek teljes és harmonikus életet az emberek, mint ahogyan sok az olyan gazdag diplomás is, aki öngyilkosságba menekül depressziója és elrontott, boldogtalan élete elől.       

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morpheusz.blog.hu/api/trackback/id/tr8112903544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2017.09.27. 23:00:09

Magyarországon a politikai élet, az alvilág és az úgymond megörökölt vállalkozások után az alkalmazotti státuszban az informatikusok, közgazdászok, mérnökök, orvosok és jogászok keresnek a legjobban. Vagy ezek kombinációi: mérnök-közgazdász, jogász-közgazdász, mérnök-informatikus, jogász-külkereskedő... stb.
süti beállítások módosítása