A felelős választói viselkedés 5 alapszabálya

2017. október 07. 15:11 - Morpheus.

Hamarosan választások következnek, amikor majd 2018 áprilisában (vélhetően április 8 -án) vagyis nagyjából 6 hónap múlva szabadon dönthetünk a következő 4 esztendőben kormányzó párt (vagy pártszövetség) kiválasztásáról. Az emberek három csoportot alkotnak a közelgő választásokhoz való viszonyuk alapján: 1. nem érdekli őket és így nem is jelennek majd meg a választásokon 2. szavaznak, de nem tudatosan és átgondoltan 3. szavaznak, egy átgondolt döntés alapján. 

Ha a felelős választói viselkedést boncolgatjuk, akkor nyilván az lenne a kívánatos, hogy a többség a harmadik csoportba kerülne, vagyis megjelenne a választásokon (növelve a részvételi arányt és így a döntés legitimitását) és átgondoltan voksolna. De mi kell ennek teljesüléséhez? A válasz leginkább az először voksoló fiatalok számára fontos, hiszen ők csak most kerülnek döntési helyzetbe és aktív "első-választókként" most találkoznak először a politika világával. 

A felelős választói viselkedés 5 alapszabálya:

  • 1. Tájékozódj a választásokat megelőzően az egyes pártok programjairól, jelöltjeiről és vezetőiről. Ehhez ajánlom ezt az oldalt: mitigernek.hu. De a programok egyébként többnyire elérhetőek a pártok honlapjain is - FideszMSZP, Jobbik, DK, LMP, Momentum, Együtt, PM - a vezetők pedig megismerhetőek a különböző televíziós vitaműsorokból. Minden párt programjában akadhat számunkra szimpatikus rész, de nyilván bennünk is kialakult már a különböző ügyek (területek) közt egy fontossági sorrend. Egyesek számára mondjuk a korrupció elleni harc az első, mások számára az egészségügy, vagy az adókérdés, esetleg az oktatás, vagy a külpolitika a kiemelt jelentőségű. Érdemes tehát ezek alapján összevetni az egyes pártokat, a számunkra lényeges kérdésekre fókuszálva. De nyilván lényeges az is, hogy melyik párt mennyire esélyes programja megvalósítására, vagyis mennyire lehet kormányzóképes erő. 
  • 2. Második alaptétel, hogy alakíts ki magadban egy önálló véleményt arról, hogy melyik pártprogram felel meg leginkább a TE érdekeidnek és mely politikusoknak adnál bizalmat az elkövetkező 4 évre annak megvalósításához. Lényeges, hogy azok az emberek, akiket egy-egy párt felelős pozícióba tesz, mennyire hiteles képviselői a párt céljainak, vagyis mennyire szavahihetőek és szimpatikusak. A választás nem más, mint bizalom megelőlegezése egy párt számára; így a fő kérdés az, hogy elhisszük e róluk, hogy élnek és nem vissza-élnek később ezzel a bizalommal? Vona Gábor (Jobbik), Karácsony Gergely (PM), Szél Bernadett (LMP), Gyurcsány Ferenc (DK) például miniszterelnök-jelöltek, érdemes tehát vélemény kialakítanunk róluk. Az 5 legnagyobb támogatottságú párt egyébként ma a Fidesz (44%), Jobbik (19%), MSZP (17%), DK (8%) és LMP (4%) [forrás] Az MSZP -nek  még nincs új miniszterelnök jelöltje. 
  • 3. Harmadik lényeges dolog, hogy ne engedd, hogy mások befolyásolják a kialakult véleményedet, csak saját tapasztalataidra támaszkodj; például arra, amit látsz, átélsz saját hétköznapjaidban és amilyen benyomásokat kialakítanak benned az egyes pártpolitikusok. A szomszéd, a haver, a barát, a rokon, a munkatárs, az ismerős és persze maga a kormány is mind saját véleményét hangoztatja a mai átpolitizált társadalmunkban és persze mind szubjektíven, saját magukon "átszűrve" érzelmekkel átitatva adják elő érveiket. A legjobb, ha nem engedsz ezeknek a behatásoknak és távol maradva a szenvedélyes és értelmetlen vitáktól, saját meggyőződésed alapján voksolsz. Meggyőződés alapján, melyet hírportálok, újságok, blogok, TV műsorok, megismert pártprogramok alapján magad alakítasz ki. Ettől leszel tudatos választó.
  • 4. Végső döntésed előtt fogalmazd meg magadban, hogy a jelenlegi hatalmi rendszer, államvezetés és kormányzó párt mennyiben javította az ország helyzetét és mindaz amit hazánkban tapasztalsz - például az oktatásban, az egészségügyben, az általános közállapotokban és a gazdaságban - előremutató, javuló tendenciát mutatna e, vagyis jól végzi e dolgát, a hatalmon lévő elit? Ez azért lényeges, mert a következő választás arról is szól majd, hogy a jelenleg hatalmon lévő rendszer (NER) maradjon e még újabb 4 esztendőre? Ha a válaszod pozitív, akkor nyilván elégedett vagy mindazzal, ami ma Magyarországon történik és újra bizalmat adsz a Fidesznek, ám ha úgy látod, hogy több területen is romlik a helyzet, akkor érdemes átgondolnod, hogy mely erő (párt vagy pártszövetség) tudná jobban vezetni országunkat
  • 5. Menj el az országgyűlési választások napján voksolni. Ha távol maradsz, akkor később ne reklamálj, okoskodj és bírálj, hiszen nem éltél alapvető politikai jogaiddal, amikor lehetett volna. Négy évente vannak parlamenti választások, ekkor tudjuk kinyilvánítani politikai akaratunkat és véleményünket, így legalább ekkor érdemes élnünk a lehetőséggel. Amúgy is csupán pár perc az egész.

partok.jpg

Nyilván rengeteg tanács adható még arról, hogy milyen döntések alapján érdemes választanunk, de a legfontosabbakat talán sikerült megfogalmaznunk. A lényeg: tudatosan, önálló vélemény alapján, átgondoltan döntsünk és menjünk el voksolni!

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morpheusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4912936763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roli101 2017.10.07. 21:36:45

Ezek általában jó tanácsok demokratikus választások esetén. Azaz nálunk felesleges ilyesmin agyalni. Egy valamit kell csak eldönteni egy választónak, Megfelel-e neki a jelenlegi fidesz rendszer. Ha igen, akkor maradjon otthon vagy menjen szavazzon a fideszre. Mindkét esetben újra a fidesz győz kétharmaddal.
Ha mást szeretne valaki, akkor a következő a teendő. Nem kell figyelni a pártok hazugságaira, ígérgetéseire, hiszen mindenki megígér mindent a választási kampányban. Tehát a teendő, hogy meg tudja, hogy a fidesz jelölje mellett ki a második legerősebb jelölt. Elmegy és őrá szavaz, függetlenül attól, hogy melyik párthoz tartozik a jelölt. Csak ebben az esetben van esély arra, hogy a fidesz helyett más párt alakítson kormányt.
Ha valaki moralizál és szimpátia alapján akar pártra szavazni vagy otthon marad, az a fideszre szavaz.

Űrlény Lajos · http://urleny.blog.hu 2017.10.07. 21:41:28

Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!

Nemfajtalan srác 2017.10.07. 22:16:22

@roli101:
Azért kíváncsi lennék hány cigány fogadja meg a tanácsodat és szavaz a Jobbikra, ami a jelenlegi állás szerint a második legerősebb

Morpheus. 2017.10.07. 22:35:10

@roli101: ezen logika mentén mindenki szavazzon a Jobbikra? Nem is tudom. Valahogy nem tűnik annyira jó ötletnek. :-)

Mizantróp. 2017.10.07. 23:07:43

@Űrlény Lajos: ... hallgass a józanészre, szavazz az elempére!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.10.07. 23:16:41

Jobbik: azt sem tudni, most éppen szélsőségesek, vagy az MSZP szavazóira hajtanak?
MSZP: rutinos precizitással intézték el saját jelöltjüket, most egy hitelesnek látszó, 'független' bábot keresnek.
DK: az önsorsrontás fenegyereke megbosszulta már, hogy a pártja kést döfött bele hátulról és most már képes szövetséget kötni velük, vagy van még miért kicsesznie az MSZP-vel?
LMP: most baloldali zöldek, vagy nemzeti liberálisok, mert a kettő egyszerre nem megy.
Ezek a pártok lennének a kormányváltók, akikről még nagy vonalakban sem tudjuk, mit akarnak, mit képviselnek. Ne jöjjön senki a zseniális programjuk van dumával, mert amíg saját magukat nem képesek definiálni, addig a programjuk csak egy mesegyűjtemény lehet.
Egyetlen párt van, amelyikről lehet tudni mit képviselnek és miket csinálnak. A többi zsákbamacska. Még annyit sem képesek kinyögni - a Jobbik kivételével -, hogy marad a kerítés, jönnek a kvótamigránsok, vagy sem. Ez lenne a minimum.
Hogyan legyen tudatos a választó, ha a pártok nem azok?

morph on deer 2017.10.07. 23:39:18

Nagyon remélem, hogy nem ‘egy párt’ fog kormányozni kegközelebb, - és nem az a fő szempontom, hogy melyik, vagy melyik ne: egyik se!

Qrvára elegem van ugyanis abból, hogy egyík hülyébb “nyomot akar hagyni” mint a másik, ezért aztán átneveznek utcákat, tereket, sőt, egész megyéket, szobrokat csereberélnek, intézményeket csesznek szét meg vonnak össze, gyökerestől felforgatják az oktatástól az egyházakig amit csak lehet, idiótánál idiótább ötletekbe ölik a milliárdokat, haszontalan, ámbár drága építkezésekbe bonyolódnak...

Nem lehetne már egyszer abbahagyni ezeket a baromságokat, és simán csak kormányozni, mindenféle ilyen meg olyan “oldali” politikai hisztéria nélkül?

Hé, politikusok!
El a kezekkel az országtól! Elég volt!

roli101 2017.10.08. 09:32:14

@Nemfajtalan srác: @Morpheus.: Döntsd el, hogy fideszt akarsz Orbán haláláig vagy mást. Ha ezt eldöntötted, akkor tedd a dolgod. Ti moralizáltok máris, tehát a fideszre szavaztok.
Nem az a cél, hogy egy másik párt kapjon kétharmadot, hanem, hogy a fidesznek ne legyen többsége és ezért koalíciós kormányt hozzon létre vagy mások alakítsanak kormányt.

Nemfajtalan srác 2017.10.08. 10:39:13

@roli101:
Nem a pártok oldaláról kéne nézni, hanem a választók oldaláról, hogy mit várnak az egyes pártoktól. Hogyha valamelyik teljesíteni tudja legalább főbb vonalakban, akkor lehet akár élete végéig kormányon, amelyik nem tudja az felőlem akár meg is gebedhet

Ez nem moralizálás, hanem életösztön kérdése

Morpheus. 2017.10.08. 11:08:46

@roli101: az általad felvetett egybites logika mentén a fő kérdés: jobban járnánk e Vona Gábor pártjával, mint a Fidesszel? Szerintem nem. Miért? Mert cseberből vederbe esnénk. Egy nacionalista párt, amelyik EU ellenes és végletesen oroszbarát, miközben fajgyűlölő ideák mentén politizál nagyon nem jobb egy populista, tolvaj rendszernél. Vagy leegyszerűsítve: a hugyos vödörből a fosos vödörbe esnénk. Ami a pöcegödörből kivezet, az nem a Jobbik és nem is a Fidesz.

roli101 2017.10.08. 20:24:30

@Morpheus.: Egybites te agyad, mert képtelen vagy megérteni amit írok. Tudsz erre az egyszerű kérdésre igennel vagy nemmel válaszolni? Akarod, hogy a fidesz még sok évig uralmon legyen?
Mond ki nyugodtan, hogy igen szeretnéd és akkor nem kell itt agyalnod, hogy a jobbik jobb lesz-e.
Amit én leírtam, az nem azt jelenti, hogy a jobbik fog kormányozni. Azt jelenti, hogy minden választókerületben a fidesz melletti legismertebb, legelfogadottabb emberre kell szavazni, függetlenül, hogy melyik párthoz tartozik. a fidesz a szavazók 1/3ával győzni tudott, mert a kétharmad vagy nem ment el, vagy megosztotta a szavazatát több ellenzéki párt között.

roli101 2017.10.08. 20:27:56

@Nemfajtalan srác: Tehát a fidesz neked is megfelel. Mond ki nyugodtan, nem szégyen. Vagyis igen, de ha nem érzed, akkor hiába is beszélek. Az életösztönöd már rég cserben hagyott, majd akkor fog visszatérni, ha te is a rendszer ellenségévé válsz.

Nemfajtalan srác 2017.10.08. 22:07:38

@roli101:
Mondjad már meg, miért szavazzak olyan pártokra, akik hatalomra kerülve szétszivatnának adóztatással, közműdíjakkal hogy fedezzék a kétbalkezes gazdaságpolitikájuk veszteségeit, a migrincseik pátyolgatását, a külföldi szponzoraik utasítására?

Deenee 2018.02.07. 14:47:31

Tisztelt Blogíró!
A mitigernek.hu/-n sajnos 2014. óta nincs aktivitás, ez sajnos nem használható.