Jobbikiáda - Merre tart a Jobbik?

2017. november 18. 19:58 - Morpheus.

Cogitatum a poszthoz: "Lehet e őszinte barátságban a bárány és a farkas?" 

Érdemes ott kezdenünk, hogy honnan indult a Jobbik 2003 -ban, milyen értékrend, eszmerendszer és gondolkodás mentén jött létre 14 évvel ezelőtt, Vona Gábor vezetésével? Nos, ez a párt saját bevallása szerint egy "konzervatív, radikális, nemzeti, keresztény párt" (forrás: Alapító nyilatkozat, jobbik.hu). Ugyanakkor tegyük hozzá: Európai Unió-, zsidó-, és cigányellenes mozgalom is egyben, mely ezzel a nem elhanyagolható "kiegészítéssel" már széles rétegeket riaszt (és nem csupán a cigány, illetve zsidó lakosságot). Negyedik fontos elemként az eddig felsoroltak mellett (nemzeti-radikalizmus, antiszemitizmus, cigány-gyűlölet és EU, illetve nyugat ellenesség, antiglobalizmus) egy sajátos anti-liberális és antikommunista, sőt anti-szociáldemokrata attitűd is markánsan van jelen Vona pártjában. Mindezt egy furcsa történelmi felfogás tesz keretbe, összeesküvés-elméletekkel, a "világ ellenünk van" típusú percepciókkal és a mi vagyunk a legősibb nemzet gondolatokkal, számtalan ellenség (nép, etnikum) megnevezésével. Ez így mind együtt a Jobbik, legalábbis az eredeti "nyomvonalát" tekintve. 

Itt viszont érdemes megállni egy pillanatra. A jelenleg 15-18% -os támogatottságot magáénak tudható, 1 milliós táborral büszkélkedő párt megrekedt a bővülésben. A felismerés nyomán fogalmazódott meg a Jobbik vezetőjében a gondolat: néppárti jövővel, néppárti politizálással, az eddigi nemzeti-radikalizmust populizmussal "keverő" retorikával lényegesen fokozható a Jobbik támogatottsága. Ez azt is jelenti, hogy a Jobbik a bizonytalanok mellett a baloldaltól és a Fidesszel szemben elégedetlenektől is szeretne tömegeket "elhódítani". A törekvés ügyes megfontoláson alapul, hiszen Vona ráébredt arra, hogy a jelenlegi politikai helyzetben mindhárom nagy táborból "meríthet" szavazókat, amihez elég zárójelbe tennie pártja soviniszta, antiszemita, radikális szólamait és ráerősitenie a konszolidált konzervatív-nemzeti irányvonalra. Így a bizonytalanok mellett a gyűlölködéstől elriadó baloldaliak is rá szavazhatnak, illetve a nemzeti hívó-szavakra rezonáló Fideszesek egy része is. 

Az egésszel három probléma van csupán: az egyik, hogy mennyire őszinte ez a retorikai váltás és valódi értékváltást is jelent e, vagy csupán egy felszínen megjelenő máz az egész? Ha valódi értékváltást jelent, akkor ennek meg kellene jelennie a Jobbik programjában és radikálisan fogalmazó vezetőinek, tagjainak megregulázásában is, ám erről egyáltalán nincs szó. Ha külső, felszíni változásról van szó, akkor a néppárti szólamokkal "becsalt" új támogatók csalódni fognak idővel. (Kérdés: mennyire lesz ez majd későn.)

A második probléma a Jobbik irányváltásával, hogy mit szól majd ehhez az eredeti irányba tovább "menetelő" törzsbázis, azok a Jobbik szavazók, akik ragaszkodnak a gyűlölködést komolyan vevő régi, soviniszta elvekhez. Szakadást idézhet e elő a "cukiság-kampány" és elfordulhatnak e Vonától (esetleg új pártot alapítva) a régi radikálisok? 

Végül harmadik kérdés: hová tart, hogyan alakul a balliberális értelmiségi kör viszonya az új-Jobbikhoz? Ezen a téren is érezhető változás: a "nem állunk szóba velük" elvet felváltotta, a "meghallgatjuk" elv, amit bizonyít a tény, hogy Vona Gábort nem régiben meghívták a sokat titokzatoskodó és zárt üléseiről híres, balliberális értelmiségi  klubba, a "Szeretem Magyarországot" közösségbe, mégpedig egy vitaestre. A meghívás nem aratott azért minden tagnál osztatlan sikert, állítólag többen kiléptek és Gerő András történész is tiltakozott egy nyilvános levelében, Vona politikai "rehabilitációja" ellen. Később, november 16 -án Vona egy másik, szintén balliberális összejövetelen is megjelent, mégpedig a Spinóza Színházban, ahol Rangos Katalinnal beszélgetett. Ez ellen ugyancsak többen felemelték a szavukat, a Pulitzer-emlékdíjas Tódor János újságíró tiltakozásképp visszaadta az épületben korábban átvett Lendvai-díját. Közben Havas Henrik meg könyvet készül írni Vonáról, amit megint csak az ellenzéki értelmiség vár erőteljesen. 

Összességében azt láthatjuk, hogy a balliberális értelmiség nyitni próbál a Jobbik irányába, mintha el akarnák hinni, hogy valóban megváltozott a radikális párt antiszemita, antiliberális és EU ellenes, gyűlölködő alapbeállítottsága. Mindezt elsősorban azért teszik, mert belátják: a baloldali pártok gyakorlatilag nem képesek kormányváltó erővé válni. De felvetődik a kérdés: "Lehet e őszinte barátságban a bárány és a farkas?"

Lehetséges e az, hogy az európai érdekeket következetesen megtagadó, saját bevallása szerint sem demokratikus, fajgyűlölő, antiszemita, szélsőjobboldali és rendpárti eszmeiségű, a baloldali értékrendet elvető, sőt vezérelvű párt akkora változást produkáljon, hogy esetleges hatalomra kerülésekor kormányzása megfeleljen az Európaiságára büszke, a jogkiterjesztést kiemelten kezelő, nyugatos balliberális értelmiségieknek?

Nehéz kérdés, bár talán nem is annyira. Az "inkább az ördöggel is összefogunk, csak Orbán bukjon" elv nem biztos, hogy olyan jól végződő történet lesz. Ugyanis ha most a körülbelül 1,5 milliós balliberális tábor nagyobbik része (mondjuk 1 millió polgár) átszavaz a Jobbikra (mely így akár nyerhet is 2018 áprilisában) - csak azért, hogy megszabaduljon Orbántól, - könnyen lehet, hogy egy eleinte kevésbé korrupt és gőgös rendszerben találja magát, ám szembenézhet majd az Európai Unióból való kilépésünk és a fokozódó antiszemitizmus veszélyével, egy alapvetően autokrata struktúra keretei között. Előfordulhat, hogy sokkal rosszabb helyzet áll elő a számukra. Megfontolandó. Mindenkinek. 

 ***

6 komment
Címkék: Jobbik

A bejegyzés trackback címe:

https://morpheusz.blog.hu/api/trackback/id/tr313302395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deep State.. 2017.11.19. 02:13:18

Akkora irányváltás, ami a Jobbik elveit és politizálását elfogadhatóvá tenné a baloldaliak számára nem képzelhető el. És fordítva is kizárt: egy radikális szélsőjobbos nem támogatna balliberális döntéseket. Ez az egész csakis kényszer szülte ideiglenes közeledés lehet, amit később mindkét tábor meg fog bánni. A baloldaliak jobban.

burgener 2017.11.19. 19:47:50

@Deep State..: Végülis a FIDESZ is ebből indult ki, hogy nincs ilyen...és bejött neki....

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.20. 11:25:42

Valahol nekem az is furcsa, hogy ezekről a visszaadott díjakról egyik ballib média se tudósít, hanem nagy kuss van.

Holott visszaadott díjak ügyében máskor rendre aktív listát vezetnek, és online elemzéseket verbuválnak.

Úgy látszik a Jobbik esetén az Index, 444, HVG szintű ballib média ezt agyonhallgatja.
Nem fér bele a ballib elit felháborodásának közlése, a Jobbik cukisodása közben.

Mondjuk az Index esetén ez érthető hisz Simicska házi nyomdája. De a többi ?

Morpheus. 2017.11.20. 18:09:57

Óriási csalódás, hogy Index nem vállalta a poszt kirakását a blogketrecbe. Arra lehet következtetni, hogy részesei annak az ellenzéki törekvésnek, mely a Jobbik és balliberális szavazók összefogását szeretné elérni.

A pártok egyelőre nem akarják ezt az összefogást, csupán - ahogyan posztunkban is írtuk - a balliberális értelmiség egy része (és ezek szerint bizonyos ellenzéki médiumok) pártolják. Kérdéses, hogy elérik e amit akarnak? Nekünk kétségeink vannak efelől. Ha a pártok (MSZP, DK, LMP, Együtt, Momentum) nem valósítják meg a Jobbikkal való összefogást, akkor az értelmiségi véleményformálók vajon hogyan érik el mégis, hogy a baloldali választópolgárok Vonáékra szavazzanak?

Persze nem kizárt, hogy a balliberális értelmiségi holdudvar végül nyomást gyakorolva a pártokra, kiharcolja az összefogást. Ne adja az ég. Ám akárhogyan is nézzük, elég visszatetsző (és kiábrándító), hogy az elvben demokratikus tábort támogató média blokkolja a Jobbikkal való összefogást kritikával illető és ellenző posztok megjelenését. Mint ebben az esetben is.

GyMasa 2017.11.20. 20:46:33

@Morpheus.:
Szerintem pont ez az eset, amikor különösen igaz a választási matek, hogy 1+1<2.
Mert az OK, hogy a pártok meg a vezetéseik összefognak, de a végső szót úgyis a nép fogja kimondani.
És, szerintem egy ballib nem szavazna egy "nácira", hanem inkább otthon marad, egy jobbikos, meg nem szavazna egy kommunistára, hanem inkább a fideszre...
Szóval, ez egy elég kockázatos stratégia.
Utoljára Botka húzott lapot 19-re, és mi is lett a vége?

Han Solo. 2017.12.04. 12:37:18

Nem hiszek a bárány - farkas típusú összefogásokban.