A magyar politikai élet csapdája

2017. november 26. 17:30 - Morpheus.

Sokszor merül fel a kérdés - különböző vitaműsorokban és publicisztikákban - hogy vajon miért alakult ki mára az a "megkövesedett" helyzet, hogy a választók folyamatosan hatalomban tartják a Fideszt, miközben a NER -nek több vesztese van mint a nyertese? Aki abból indulunk ki, hogy az említett kérdésben rejlő kitétel egyáltalán nem igaz - és szerinte valójában a Fidesz teremtette, jelenlegi rendszernek több nyertese van, mint ahányan egyre többet vesztenek miatta - az máris hagyja abba a poszt tovább-olvasását, hiszen értelmetlen lesz számára az itt következő fejtegetés. Akik viszont egyetértenek és úgy látják, hogy igenis romlik a hazai helyzet, vagyis egyre többen élnek egyre rosszabbul, miközben visszaesést mutat számtalan terület (pl. oktatás, egészségügy, gazdasági helyzet), annak három szempont megfontolását ajánlom:

  • 1.) - A választásokon a részvételi hajlandóság 62% körüli (62,72%) - ennyi a 2014 -es és 2010-es részvételi arány átlaga - ami azt jelenti, hogy a 8 millió választásra jogosultból pontosan 5 millió ember vesz részt ténylegesen a voksolásokon. Tehát 5 millió ember dönt az elkövetkező 4 évünkről és a NER -ről is. Felmerül a kérdés: kik alkotják ezt az 5 milliót? Köthetőek e társadalmi rétegekhez, vagyoni helyzethez, vagy bármi máshoz? Nos, a szociológusok, társadalom-kutatók szerint a szavazásokon megjelenők közt elenyésző, a legrosszabb körülmények közt élő, legszegényebb 4 milliós rétegből kikerülők száma. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszer hibáinak, hibás döntéseinek legnagyobb elszenvedői egyáltalán nem, vagy csak elenyésző számban mondanak ítéletet a NER felett. Annak dacára, hogy éppen őket sújtja leginkább az egész. Ha a mai magyar társadalmat három részre osztjuk, ki is derül miért fontos mindez: létezik ugyanis a legalsó 4 millió (politikailag passzívak), a középréteg 3 milliós tábora és felső 2,5 millió (akik a legjobban élnek) és a helyzet az, hogy egy fordított piramis mentén éppen a legjobban élők vesznek részt legnagyobb arányban a választásokon, majd jön a középréteg és legvégül pár százalékkal a legszélesebb szegmens. Ebből az következik, hogy éppen azok mondanak legnagyobb arányban ítéletet Orbán rendszeréről, akik vagy érdekeltek fennmaradásában (gazdasági okokból) vagy egyáltalán nem érzik annak káros hatásait. A legtöbbet a középréteg szenved ettől a helyzettől, hiszen átlátja a rombolást (szemben a legalsó réteggel) részt is vesz a szavazáson, de valójában alul marad számaránya miatt. A végeredmény pedig: népakaratként beállítva a NER folyamatos diadala.
  • 2.) - Második lényeges tényező a nacionalista retorika, mely két fontos elemre épül: az egyik, hogy a migránsoktól csak és kizárólag a Fidesz és Orbán Viktor mentheti meg az országot, a másik, hogy csak ez a hatalom tudja egységesen fellépve (nem pedig több, széthúzó, megegyezés-képtelen párt kényszer-összefogásában) képviselni Magyarország nemzeti érdekeit. Sajnos ebben van is valami, hiszen a kerítés megtartása egyedül Orbán politikájában hiteles és az is elismerendő, hogy az ellenzék széthúzó, összefogásra képtelen pártok halmaza, akiktől nem hiteles a nemzeti érdekek védelmét várni.
  • 3.) - Végül harmadik tényező: óriási arányú a magyar társadalomban az érdekeltségek hálózata. Vagyis: több százezer család éli úgy mindennapjait, hogy kifejezetten ENNEK a rendszernek a továbbéléséhez kötődik boldogulása és egy esetleges hatalomváltás bizonytalanságba taszítaná őket. Ez a réteg politikailag 100% -ban aktív, vagyis tagjai teljes számban vesznek részt a szavazásokon, annak érdekében, hogy biztosítsák a NER továbbélését. 

Ha átgondoljuk a fentieket, érthetővé válik, hogy 3 millió ember miért marad mindig otthon és akik megjelennek  az urnáknál azoknak voksai hogyan aprózódnak szét 8-9 ellenzéki párt közt, miközben a retorikának, érdekeltségeknek és anyagi helyzetüknek megfelelően szavazók monolit tömbje miként képes megszavazni újra és újra Orbán Viktor pártját. Épp 2,5 millióan vannak, míg a másik 2,5 szavazat legalább 9 pártra oszlik szét. A matematika jelenlegi állása szerint nem is születhet más eredmény, mint ami 2010 -ben és 2014 -ben is született. Ha csak nem változik valami, az említett három pontban.

51 komment
Címkék: csapda

A bejegyzés trackback címe:

https://morpheusz.blog.hu/api/trackback/id/tr3313393743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Periodista. 2017.11.27. 08:02:40

Egy valamikori rendszerváltás kulcsa és a NER helyett végre egy normális berendezkedésnek az esélye az alsóbb rétegek bevonásában keresendő. Ki kellene szélesíteni a szavazásokon megjelenők számát 5 -ről 6 millióra (75% -os részvételi arány) és ezzel párhuzamosan egyetlen párt mögé felsorakoznia az ellenzéki szavazóknak. Ha ez a két feltétel teljesül, akkor leváltható a Fidesz, különben nem.

ogli dzsí 2017.11.27. 08:08:19

"Sokszor merül fel a kérdés - különböző vitaműsorokban és publicisztikákban - hogy vajon miért alakult ki mára az a "megkövesedett" helyzet, hogy a választók folyamatosan hatalomban tartják a Fideszt, miközben a NER -nek több vesztese van mint a nyertese?"

A ballib olyan jo 12 eve komaban van, semmi kozuk a valosaghoz....nem azt mondtak, Feri

Larry Silverstein 2017.11.27. 08:16:03

1 eve meg ugy voltam vele a legkisebb rossz orban, d e a 2/3 inkabb karos

ma mar tudom, h ismet 2/3 kell a lippsik hulyebbek mint valaha. NULLA beleszolasuk legyen a magyar kozugyekbe

Staff Sergeant 2017.11.27. 08:20:48

@Larry Silverstein: ja, és a magadfajta zsenik tudják a tutit, mi? Akik a liberális lippsi -nek rövidítik, nem ismerve a szótő fogalmát sem. Szerintem a te rétegednek kéne nulla beleszólás. :D

Larry Silverstein 2017.11.27. 08:22:17

@arbiter elegantiarum: a lippsiknek ugyanannyi kozuk van a liberalizmushoz, mint a szakertoseghez meg a demokraciahoz

mu ha ha

Staff Sergeant 2017.11.27. 08:24:08

@Larry Silverstein: vagy mint neked az IQ -hoz. Muhaha

Brix 2017.11.27. 08:42:50

A többség jobban él, mint az előző kormànyok alatt, a maradék 40%- ék meg soha nem szavaz. Nekik nincs véleményük, vagy nem tudjàk mi lenne a jó, így azokra bízzàk a döntest, akik tudjàk...Orbàn, minden hibàjàval együtt, egyetlen reàlis alternatíva. Az emberek jól tudjàk, màs kormàny nem tudnà így izolàlni az orszàgot az illegàlis migràciótól...Màsrészt, osztogatàs is van. A 10 milliós CSok nem kevés pénz...Minek ebben a helyzetben kockàztatni? A korrupció úgysem szűnik meg, ígérheti bàrki az ellenkezőjét....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.27. 08:44:23

"a választók folyamatosan hatalomban tartják a Fideszt, miközben a NER -nek több vesztese van mint a nyertese"

Ennek oka az, hogy az elkúrók - vagyis a liberrált kedvenceid - politikájának még több vesztese volt.

@arbiter elegantiarum:

A liberrált szó ellen is van kifogásod?

alfacharlybravo 2017.11.27. 08:45:15

@arbiter elegantiarum: Kozmopolita urbánus értelmiségi, galíciai migráns, Soros bérenc, kollaboráns ország rontó = libsi

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.27. 08:46:14

@Brix:

"A korrupció úgysem szűnik meg, ígérheti bàrki az ellenkezőjét...."

Tudvalevőleg csak az a korrupció, amiből a liberráltakat kihagyják. Tehát liberrált kormányzás alatt nem létezik korrupció.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.27. 09:03:05

Mert a Fideszt kevesebb ember ellenzi, mint a ballibeket.

Így amíg a ballibek a fő ellenzék, az emberek két kézzel szavaznak a Fideszre mint kisebb rosszra.

Lavinia Pinkerton 2017.11.27. 09:05:34

Elég szomorú, hogy magyar érdekeknek egy vasfüggönyt és egy minden pénzt fölhabzsoló Mészáros Lőrincet nevez a blogger.

Ha magyar érdekeknek tartaná az egészségügyet, az oktatást, a nyugdjrendszert, az infrastruktúra fejlesztését, az építőipart, a szabad médiát és úgy általában a nyugatos fejlődést, akkor nem lenne magyar érdek a felcsúti debilek gyülekezete.
Ezekben mind katasztrófa az orbáni elkúrás, és klasszisokkal jobban fejlődtek a baloldali kormányok alatt.

Larry Silverstein 2017.11.27. 09:12:26

@Lavinia Pinkerton: nem nehez orbant valasztani, amikor a nyugatos fejlodest most szamonkerok alatt se nyugatos, se keletes hanem netto visszafejlodes volt minden vonalon

elmehetnek a p***ba

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.27. 09:15:08

@Lavinia Pinkerton:

"Ha magyar érdekeknek tartaná az egészségügyet, az oktatást, a nyugdjrendszert, az infrastruktúra fejlesztését, az építőipart, a szabad médiát"

Hm. A kedvenc baloldali kormányaid miért nem hozták ezeket rendbe? Nekik is volt rá 12 évük, nem?

Buldózer 73 2017.11.27. 09:15:49

@alfacharlybravo: ... ilyet én is tudok

Szolgalelkű, seggnyaló, Orbánimádó, diktatúrát akaró, Putyinista, ruszkibérenc, antimagyar, képmutató, zugkeresztény = fidesznyik

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.27. 09:16:09

@Larry Silverstein:

"netto visszafejlodes volt"

Ne kötözködj, a visszafejlődés is fejlődés.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.27. 09:17:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A bolgár nép leleményesebb!

Ki lett találva a либераст szó, magyarul liberaszta. Tudni kell, bolgárul a homokos közkeletű elnevezése педераст, azaz pederaszta. (Szóval világos mire rímel.) A magyarban is létezik ez a szó, de csak a szakirodalomban.

Az álcivil, azaz a hivatásos liberális forradlmár bolgár köznyelvi elnevezése pedig соросоид, azaz sorosoida, ezt nem kell magyarázni, ennek szinonímája a грантаджия szó, ami azt jelenti szó szerint "grant" (angolul segély, támogatás, itt abban az értelemben, hogy nyugati szervezetek pénzt osztanak keleten, saját céljaik véghezviteléhez), hozzá a törökös "dzsija" (eredete a török cı - foglalkozást jelölő képző), azaz megélhetési támogatásvadász.

Van még egy szó, de ahhoz már ismerni kell Bulgáriát alaposan, ez a жълтопаветник, szó szerint sárgaútburkolatista, ez onnan van, hogy a bolgár parlement előtt sárga macskaköves az útburkolat, s ott szoktak gyülekezni leginkább a fizetett sorosoidák.

A magyar nép jobb viccek kiötlésében, ez tény, de a bolgárok jobbak új szavak kitalálásában. Amint van valami új helyzet, gyorsan lesznek is totál új szavak.

high up! 2017.11.27. 09:35:20

Mondjuk ha az ember ránéz ezeknek a féleszű lúzer fideszkomcsiknak a kommentjeire és Orbaneszku nevét kicseréli Sztálinra, a lippsi szót az imprilizmusra, akkor itt valójában az 50-es évekbeli pártbrossúrákat olvashatja erdetiben.

Oszt ezek után már nem is csodálkozik az ember, hogy most amikor Orbanszku visszahozta az ostoba prolitömegek diktatúrát, akkor miért menekül a polgári, értelmségi magyarja megint 100 ezres számban Nyugatra. Meg hogy Bóvlisztán miért süllyedt le az Elmúttnyócévben az EU 28-ak 5. legszegényebb országává.

De jól van ez így, hadd habozzon az aljanép szája, jól tudjuk a történelemből, hogy amikor 10-20-40 év múlva az ostoba prolija mégiscsak felébred, hogy őt itt évtizedekig átkúrták, akkor beindul, hogy akassza a szeretett vezérét. Na ezért érdemes lesni ezt a féleszű népet, mert nemsokára újra fordul vele a világ, oszt újra az 1989-es, meg 2006-os akasztási hangulatában lesz.

Orbanszku vezírnek meg udvari sleppjének meg iszonyú gyorsan kell majd menekülnie a keleti meg arab diktátor haverjaikhoz menedékjogért.

FOLYTASSUK!

alfacharlybravo 2017.11.27. 09:38:20

@Kontraband: Hálátlan galíciánerek két nemzetet gyűlölnek a legjobban az Oroszt és a Magyart, nem számítva féltestvérek közötti torzsalkodást, habár ez csak a területi vita miatt a palesztinokra vonatkozik. De eljön a kártevő irtás ideje is csak még tovább kell feszíteni a húrt.

nemecsekerno_007 2017.11.27. 09:40:04

Inkább dógoznátok gyerekek. Hogy lesz így GDP?? :)

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.27. 09:52:31

@Lavinia Pinkerton:

Miről beszélsz ?

Az elmúlt században senki nem zárt be annyi iskolát és kórházat, mint a ballib elkúrók 8 év alatt.
Rommá adósodtak a kórházak és iskolákat fenntartó önkormányaztok a forráshiány miatt.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.27. 09:54:08

@high up!:

Már csak azt kéne eldönteni, hogyha tényleg Orbán miatt megy ki nyugatra a sok magyar, akkor hogyan lehetséges hogy a Szlovákok, Lengyelek, Románok arányaiban sokkal többen mennek ki, mint a magyarok, pedig ott Orbán nem is prosperál tudtommal.

nu pagagyí 2017.11.27. 09:58:58

Mugabe is milyen jól elboldogult, miközben romba döntötte saját országát. Orbán is mesterien ellensúlyozza a rombolás hatását az állami terrorszint emelésével. Remélem azért ő is elvéti a lépést és vagy a rombolás hatásai kerülnek túlsúlyba, vagy a diktatúrától csömörlenek meg az emberek. Persze jó lenne, ha ez a folyamat nem évtizedekig tartana (ahogy Horthy, vagy Kádár áldemokratikus diktatúrája), de kétlem, hogy a magalkuvásra trenírozott, feudális hagyományokkal terhelt, polgárság nélküli nemzet képes lenne önerőből kimászni a szarból.

Lavinia Pinkerton 2017.11.27. 10:06:52

@Ballib cenzúrázók réme 25:
Elég, ha ránézel a halálozási statisztikákra. 17%-kal többen halnak meg évente, mint Orbánék előtt.

Krumpli Bogart 2017.11.27. 10:08:02

És mégis ki a fenére lehetne szavazni?

Lavinia Pinkerton 2017.11.27. 10:10:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Amit az első Orbán-kormány elbaszott, azt rendbehozták. Azóta meg nincs normális ember a közügyek közelében. Csak a felcsúti bagázs.

Lavinia Pinkerton 2017.11.27. 10:12:22

@Larry Silverstein:

Nem akarom hosszan, tehát csak nézz rá erre a statisztikára.
A forgalomban lévő gépjárművek kora mindent elmond arról, hogy mikor volt fellendülés és mikortól van elszegényedés az országban.
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_ode002.html

alfacharlybravo 2017.11.27. 10:14:34

@nu pagagyí: Hűha ez jó nagy baromság, miért látod most hogy ilyen rossznak a helyzet, amikor szakadékba irányította az országot a libsi vezetés akkor minden rendben volt?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.27. 10:16:39

@Lavinia Pinkerton:

Ez eglehetősen nagy marhaság:

A forgalomba helyezett új autók több mint megduplázóstak évente:

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_ode001a.html

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.27. 10:19:43

@Ballib cenzúrázók réme 25:

www.origo.hu/auto/20160901-autok-magyarorszagon.html
Jelentősen bővült az elmúlt években a magyarországi autóállomány: 1995-höz képest 42 százalékkal, 3,37 millió darabra nőtt a személyautók száma.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.27. 10:26:50

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Nagyon jók a szavak.

"Az álcivil, azaz a hivatásos liberális forradlmár bolgár köznyelvi elnevezése pedig соросоид, azaz sorosoida, ezt nem kell magyarázni"

Pedig valahogy meg kellene magyarázni, hogyan tudja Orbán a Bulgáriában is szítani a Soros elleni gyűlöletet (ahogy elnácisítja Ausztriát is). Na de ezen nem töröm a fejem, majd a liberaszták megmagyarázzák. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.27. 10:29:29

@Lavinia Pinkerton:

"Amit az első Orbán-kormány elbaszott, azt rendbehozták. "

Aha, az első Orbán-kormány 1998-2002, ezt hozta rendbe Gyurcsány és bandája? Nézd már meg, kedves, mekkors GDP-arányos államadóssággal adta át Orbán a kormányzást 2002-ben és mekkorával a szoclibek 2010-ben.

Megértem, hogy elvakult szoclib vagy, de a tények ellen hiába harcolsz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.27. 10:32:32

@Lavinia Pinkerton:

"Elég, ha ránézel a halálozási statisztikákra. 17%-kal többen halnak meg évente, mint Orbánék előtt."

Azért belinkelhetnéd azt a statisztikát, ne csak a levegőbe beszélj. Ha állítasz valamit, bizonyítsd.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.27. 10:49:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A cigány Zorbán nyilvánvalóan világhatalmi tényező, még a Déli-sarkon is fújja a gyűlölet szelét...

Larry Silverstein 2017.11.27. 10:51:36

@Lavinia Pinkerton: jas a cucik alatt ment a suzuki kezdoreszlet nelkul

nagy volt a jolet 1 millio csalad meg csodbe ment

Lavinia Pinkerton 2017.11.27. 11:04:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nyugodtan keress rá, téged ezért fizetnek. Tömegével jelzik a statisztikák, hogy haldoklik a nép.
www.napi.hu/magyar_gazdasag/tizennyolc_eves_csucson_a_halalozas_magyarorszag_2017.635437.html

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.27. 11:10:32

@Lavinia Pinkerton:

Ugyenzzel egyidőben nő az átlagéletkor:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wdsd008.html

És csökken az öngyilkkosságok száma, a balesetben elhunytak száma, a betegségekben elhunytak száma, és csak a természetes halálok száma nőtt.
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001c.html

Azaz hazudsz.

Larry Silverstein 2017.11.27. 11:19:50

a sutyukis devizahitel miatt

Larry Silverstein 2017.11.27. 11:48:54

ahogy orban megmondta volt, a 2018as valasztas a baloldal szamara a puszta letrol szol

itt a let a tet

szoval ossze vissza fognak hazudozni mintha nem lenne holnap
mint rendesen

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2017.11.27. 11:53:02

Politika 2017:
- soros a sátán
- soros az isten

Lavinia Pinkerton 2017.11.27. 12:14:54

@Ballib cenzúrázók réme 25:
Például elég fura hamisítás , hogy csökken az öngyilkosok, balesetesek és betegek halandósága, viszont 18 éves csúcson van a természetes halálok.
Mit írhatnak be ezek a felcsúti statisztikus haverjaid természetes haláloknak ?
Ha agyoncsapja a villám ?

Lavinia Pinkerton 2017.11.27. 12:22:36

@Larry Silverstein Bizony, bizony. Vásárolták az autóka, a lakásokat, a lapostévéket meg mindent.
Ez volt a virágkor.
Most meg csak bicikliznek, albérleteznek és nyöszörögnek, hogy el kéne menni ebből az országból.
Mert Orbán akadálya mindennek.

Larry Silverstein 2017.11.27. 13:09:15

@Lavinia Pinkerton: tekintve h a legjobb ballib evben 2006ban 110ezer volt a netto atlagber, most meg 200, biztos ugy volt

vagy nem

Forum Curia 2017.11.27. 14:05:36

@Intercessor: sajnos annyira eltorzult mára a közbeszéd és közgondolkodás, hogy a társadalom egy része "pártvallása" mögé helyezi a józan eszét és nem is AKARJA látni, hogy mi folyik (például a közoktatás tönkretétele kapcsán).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.27. 14:30:48

@Lavinia Pinkerton:

"téged ezért fizetnek"

A repedt sarkú bárcás kurva anyádat vádold.

"A KSH szerint a 2017. év eleji jelentős halálozási többlet hátterében - a két évvel ezelőtti folyamatokhoz hasonlóan - most is a tetőző influenzajárvány állhatott."

A fene azt a piszok Orbánt, ő felelt az influenzajárványért is.

De csak hazudozzál tovább.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.27. 14:34:03

@Lavinia Pinkerton:

"Például elég fura hamisítás , hogy csökken az öngyilkosok, balesetesek és betegek halandósága, viszont 18 éves csúcson van a természetes halálok."

Te szerencsétlen idióta! Nem veszed észre, hogy őugyanazokra a KSH-statisztikákra hivatkozik, mint te? Az általad belinkelt napi.hu cikk ugyanis szintén a KSH statisztikáira hivatkozik.

Szállj magadba, te marha, KO-t kaptál.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.27. 14:35:26

@Lavinia Pinkerton:

De világos, kicsi picsa, a KSH téged igazoló statisztikái okésak, a neked ellentmondóak meg hamisítások.

Ez az égés, nem a Reichstag, ugye?

Han Solo. 2017.12.02. 23:10:33

A nacionalista retorika is bőven elég nekik!