Történelmünk legkiszámíthatóbb parlamenti választása jön

2018. február 18. 12:23 - Morpheus.

Alig 50 nap múlva parlamenti választások lesznek Magyarországon, melyek végeredményével kapcsolatban számtalan "jóslás" és becslés látott már napvilágot. Ám a helyzet az, hogy az április 8 -ra tervezett voksolás az egyik legkiszámíthatóbb lesz történelmünkben. Voltak persze választások, melyek meglepő eredményt hoztak, - például 1947 augusztus 31-én, amikor a kommunisták a sok csalás dacára, mindenkit meglepő módon csak 22% -ot tudtak elérni (ez volt a híres kék-cédulás választás), vagy a 2006 -os voksolás, melynél az utolsó pillanatig kérdéses volt a végeredmény és amelyen egy hajszállal tudott csak győzni az MSZP-SZDSZ koalíció - ám az idei biztosan nem ilyen választás lesz.

Nagyjából pontosan megjósolható (a részvételi aránytól kezdve egészen a végeredményig) minden. Várhatóan 5 millióan fognak majd az urnákhoz járulni (ami 62-63% -os részvételi arányt jelent) és várhatóan a Fidesz-KDNP győz majd, könnyedén megszerezve a kétharmadot. A kormányzó pártszövetség legalább 2,3-2,5 millió szavazatra számíthat (46-50%), vagyis a parlamenti patkóban lazán lesz 149 helyük. Az előrejelzések szerint a második a Jobbik lesz, 16% -os eredménnyel (0,8 millió vokssal) 22 parlamenti helyet szerezve. Harmadik befutó az MSZP-PM lehet 13% -kal (0,65 millió szavazat) 15 mandátummal, a negyedik és ötödik pedig szoros versenyben a DK és az LMP, mindketten 7-8% körüli arányokkal (0,35-0,4 milliós szavazótáborok mellett) külön-külön 6-7 képviselői széket elfoglalva. Kérdések, csak a részletekben merülhetnek fel: például az említett DK és LMP "párharc" végkimenetele, vagy az MSZP - Jobbik versengés lezárulása.

A különböző közvélemény-kutató cégeknél a pártpreferenciák jó ideje mutatnak azonos (vagy nagyon hasonló) adatokat. Komoly változások nincsenek, a lakosság véleménye csupán apróbb változásokat mutat, lényegi különbségek igazából nem tapasztalhatók.

partok_grafikon.jpg

A publikációkat, kutatásokat és a közhangulatot vizsgálva a Fidesz győzelem nagyjából 3 tényező miatt biztos:

  1.  A kerítés és a migránsozás "garantálja" a Fidesz győzelmét
  2. Orbán Viktor iránti tisztelet (szeretet), kultusz szavatolja győzelmüket
  3. Az ellenzék iránti ellenszenv és hiteltelenség borítékolja vereségüket

Ha mégis minimális meglepetés születne, az egy szokatlanul magas részvételnek lenne köszönhető, mert ha ez 70% fölé menne, akkor "veszélybe kerülne" a Fidesz kétharmada és az sem kizárt, hogy a bejutáshoz szükséges 5% -os küszöböt elérné valamelyik kis-párt, például a Momentum vagy az Együtt. De ez csak kiemelkedően magas részvételnél jöhetne szóba. Eddig egyetlen egyszer, 2002 -ben emelkedett 70% fölé a részvételi hajlandóság (70,53% volt az első fordulóban).  

A kampány hivatalosan most kezdődik - 50 nappal a választások előtt - ami azt jelenti, hogy elvben még változhat az emberek párt-prefenciája, a realitás azonban azt mutatja, hogy gyakorlatilag nem kerülhet napvilágra olyasmi, ami megváltoztatná a 2,5 milliós kormánytábornak vagy a 3 milliós passzívak és bizonytalanok táborának alapvető véleményét. Történelmünk legkiszámíthatóbb választásának nézünk tehát elébe.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morpheusz.blog.hu/api/trackback/id/tr2613677728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2018.02.19. 08:14:20

Érdekes, hogy az Index nem az első oldalra tette ki, a többi politikai témájú poszt közé. Oka szerintem az, hogy a választói aktivitás csökkentését és a Fidesznek kedvező pesszimizmust látják a cikkben, ezért kicsit félre akarják tenni, hogy kevesebben olvassák. Holott az is benne van az írásban, hogy 70% -os részvételi arány megakadályozhatja a Fidesz kétharmadot. .... De lényegében "bejött" a szándék: alig-alig olvassák. :-)

Aldou Raine 2018.02.19. 08:45:41

@Fritz Gerlich: lényegében marginálták a posztot. .... De legalább kikerült.

GGy 2018.02.19. 09:25:18

Mindenhol ezt sulykolják belénk, hogy kár elmenni szavazni, úgyis a FIDESZ győz...

TIE fighter_ 2018.02.19. 13:06:26

@GGy: A Fidesz győz, az tény, de nem mindegy, hogy lesz e kétharmada. EZÉRT kell elmenni szavazni!!!

Lukácsi Katalin 2018.02.19. 16:24:40

Kedves Morpheus!

Az egyéni körzetek miatt egyáltalán nem kiszámítható a választás eredménye. Esélyes a négyötöd, de esélyes az abszolút többség elveszítése is. A kérdés az, mennyire lesznek hajlandóak átszavazni a billegő körzetekben a szavazók a legesélyesebb ellenzéki jelöltre. A taktikai szavazást népszerűsítő közösségek, mint a Viszlát kétharmad, a Közös Ország Mozgalom vagy a V18 munkája mellett az ellenzéki pártok hideg koordinációval is segíthetik ezt a folyamatot.

Kritikus 73 · https://kritikusa.blog.hu/ 2018.03.15. 17:30:52

@Lukácsi Katalin: sajnos ez naivitás. Az egyéni körzetek legtöbbjében nem is fogják tudni az emberek, hogy ki a legesélyesebb jelölt, még ha akarnának is ebben a szellemben szavazni. De nem is nagyon akarnak. Aki LMP -s, az az LMP -re fog szavazni, aki DK-s, az meg a DK-ra, a szocik a szocikra. Ma a közvélemény-kutatások szerint maximum 2-2.5 millió a kormányváltó szavazó (ez éppen annyi mint a Fideszes voksoló), csakhogy ez a két millió szavazat legalább 7-8 párt közt oszlik meg. Én tisztelem az Önök munkáját és elszántságát kedves Lukácsi Katalin, de a metamatika mai állása szerint szinte kizárt az ellenzék választási győzelme. Már az is csoda lesz, ha egy esetleges 70% -os részvételnél a Fidesz kétharmad meghiúsul.