Az ország választott: papírforma szerinti végeredmény született

2018. április 09. 08:59 - Morpheus.

Ahogyan a Medián a voksolás előtti napokban megjósolta - közel azonos eredményekkel, mint amit egyébként a Morpheusz blog februárban prognosztizált - egyértelmű győzelmet aratott a FIDESZ-KDNP és Orbán Viktor a 2018 április nyolcadiki  országgyűlési választásokon. Elsősorban a vidéki kistérségekben arattak a kormánypártok, míg Budapesten és a nagyvárosokban kiegyenlítettebb volt a küzdelem. A végeredményeket főleg a 2014-es választásokkal érdemes összevetni, mert ha ezt megtesszük, akkor jól látszódik, hogy nagyjából ugyanaz jött ki ezúttal is, mint 4 éve. 

valasztas_2018.JPG

Ha röviden - tömören akarnánk megfogalmazni: minden maradt a régiben, hangyányival erősebb Fidesz mellett. A következtetések levonása is érdekes. A magunk részéről három  konklúziót tennénk:

  • 1.) -- A vidék és a kistérségek meggyőzése nélkül soha nem váltható le a Fidesz.
  • 2.) -- A migráns kérdés jobban érdekli az embereket mint a korrupció (bármekkora is legyen) igy az előbbi hatékony "kezeléséért" hajlandóak elnézni az utóbbit.
  • 3.) -- Csak teljesen új pártok képesek ellenzéki győzelemre, tehát 2022-re új ellenzékre van szükség.

Mindezeken túl az eredmények értékelésénél adódik a kérdés: kik a választás legnagyobb vesztesei? Ha a mandátumok változását nézzük, akkor a szocik, hiszen 28-ról 20-ra csökkent képviselői helyeik száma. A DK bővült, hisz 4 helyett már 9 mandátumuk van (egy önálló frakcióban) és bővült az LMP is, mert 5-6 helyett 8 képviselőjük ülhet az új parlamentben. Keveset vesztett, sőt inkább nyert a Jobbik is, lévén most már egyértelműen ők a legerősebb ellenzékiek és 23 helyett 26 képviselői hellyel rendelkeznek.

valasztos_2018.JPG

Vesztesek azonban a szocikon túl az Együtt és Momentum tagjai is, mert a rengeteg beleölt munka dacára alig értek el valamit. Ez már csak azért is szomorú, mert átgondolt és jól kidolgozott programokkal, tervekkel álltak elő.

Tanulság? Szűrje le mindenki maga, de egy biztos: a magyar lakosság túlnyomó többsége elégedett a gazdaság, migráció, egészségügy, oktatás és külpolitika Fideszes "kezelésével" és nem zavarja a korrupció sem. Az adatok alapján mindezekkel "csak" 45 százaléknak van baja és alig 25% (négy emberből egyetlen egy) érzi meggyengültnek a demokráciát. Mindenesetre április 8-án a kormányzat és Orbán környezete megerősítést kapott arra vonatkozóan, hogy még bátrabban tegye amit eddig: a korrupció kiszélesítését, az állami közpénzek oligarchák felé való átjátszását, az EU -ból való kilépésünk (kidobatásunk) előkészítését és az oktatás illetve egészségügy marginálását. Márpedig ha a többség EZT akarja, akkor meg kell hajoljunk akaratuk előtt.

***

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morpheusz.blog.hu/api/trackback/id/tr2913819714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pour le Mérite 2018.04.09. 23:02:32

Minden eddigi alkalommal a vidék és a falu nyerte meg a Fidesznek a választásokat. Most is így történt. A falusi, kisvárosi emberek félelmeire alapozódott a kormánypárt kampánya, arra a zsigeri rettegésre, hogy ha nem választják újra őket, akkor jönnek a migráncsok. Egybites üzenet, de annyira átment, hogy tódultak a népek a szavazófülkékbe.