Miért jó választás a közepén lyukas 56-os zászló a Tisza Párt számára?

2024. október 02. 21:44 - Morpheus.

Október elsején megjelent információk alapján a Tisza Párt jelképe mostantól az 1956-os lobogó vagyis a közepén lyukas zászló. A döntés fogadtatása egyelőre vegyes, hiszen még az ellenzéki nézők körében felmérést végző ATV-nél is csak 40% ért vele egyet. Pedig valójában számtalan okot lehet megemlíteni az 56-os lobogó alkalmazása mellett a kormányváltásra készülő legnagyobb ellenzéki pártnál. Most ezekről lesz szó.

56_os_zaszlo.jpg

Az említett 56-os zászló megtestesíti a harcot egy diktatúra ellen, mely tökéletesen párhuzamba állítható a mai helyzettel, amikor szintén egy elnyomó rezsim leváltása az ellenzék célja. Másodsorban a lyukas zászló - mely egyébként azért üres középen mert a lyuk szimbolizálja Rákosi-címer kommunista és szovjet motívumait a vörös csillagot illetve a sarlót és kalapácsot melyeket ki akart vetni magából az ötvenhatosok közössége - egyértelműen az orosz-uralom elleni küzdelem szimbóluma is, ami megintcsak leképeződik napjainkra, amikor a hatalom a köztudottan orosz-barát Fidesz kezében van.

Harmadik helyen emelném ki, hogy a lyukas zászló nemzet-egyesítő jelkép, a magyarság összefogásának megtesesítője, mely összefogásra ma is nagy szüksége lesz az ellenzéknek ha győzni akar 2026-ban. Negyedikként érdemes megelmíteni, hogy 56 a fiatalok forradalma volt, hiszen ma már tudjuk, hogy a barikádokon, az utcákon az épületek ablakaiban (Molotov-koktélokkal) a Corvin-közben, a Tűzoltó utcában, a Széna téren és a Baross téren is bizony középiskolások és huszonévesek harcoltak a legnagyobb arányban. Jelenleg ez a korosztály megnyerhető a Tisza párt számára és velük lehetségessé válhat a 2,5 - 3 millió szavazó elérése, mely már győzelmet érhet 2026-ban. Ezért is szerencsés egy fiatalokkal végmebent nagy történelmi esemény beemelése a legnagyobb ellenzéki erő szimbólum-rendszerébe.

Végezetül egy fontos észrevétel: a nemzeti érzelem mindig erős volt Magyarországon a rendszerváltás óta (és a szívekben a szocialista korszakban illetve voltaképp mindig is történelmünkben) erre pedig eddig CSAK a Fidesz tudott hatni, hiszen ezen a téren a baloldali és liberális pártok kevéssé tudtak hitelesen megjelenni. Változott viszont a helyzet a Tisza Párt megejelnésével, mely jelentős távolságot tart az ó-ellenzék balliberális pártjaitól és önmagát is jobb-közép mérsékelt erőként határozza meg. A Tisza Párt kezdektől alkalmazza a nemzeti szimbólumokat, jelképeket és a nemzeti gondolatokat retorikájában, megjelenéseiben, így hitelesen tud alternatívát is kínálni a nemzeti érzelmű jobboldaliak számára, amit erősíthet egy olyan szimbólum mint az 56-os zászló. 

A 2026-os kormány és rendszerváltás egyetlen esélye a Tisza Párt (egyelőre), így az általuk használt nemzet-egysítő próbálkozásoknak komoly jelentősége lehet. HA működnek ezek és ha a tömegek is belátják a szimbólumválasztás mögötti történelmi, társadalmi párhuzamokat. Ha nem, akkor csak egy meg nem értett kísérlet marad. 

morpheusz_allec.jpg

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morpheusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6218696448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2024.10.03. 19:11:08

Ez egy mérhetetlenül populista húzás. Kisajátítja az egyik legnagyobb mozgósító erővel rendelkező hagyományos szimbólumot, Magyar lényegében beleül 56-ba, rátelepszik. Pont most volt, hogy Orbán Balázs szerencsétlen módon hozta szóba 56-ot, amire az összes szabadsághős nyomban hörgésbe kezdett, erre jön Magyar, elveszi a jelképet a történelemtől, és nem hallom a szabadsághősöket.

ulpius66 2024.10.03. 19:55:39

Morpheus!

Igen! De.....

Aki nem ismeri ennyire a történelmet annak a közepén lyukas zászló jelentheti a "mai nemzeti lobogóból" kivágott történelmi magyar címert is...

ulpius66 2024.10.03. 20:52:56

"Az'56-os szervezetek tiltakoznak Magyar Péter lépése ellen"

"E szervezetek az MTI-hez is eljuttattak egy közleményt, amelyben azt írták: az 1956-os lyukas zászló a magyar történelmi zászlók sorába tartozik, így az egész nemzet önazonosságának és egyediségének szimbóluma. Úgy fogalmaztak:

Az 1945 utáni politikai elítélteket, üldözötteket és leszármazottaikat tömörítő alábbi szervezetek a leghatározottabban tiltakoznak Magyar Péter pártelnök 2024. október 1-i bejelentése ellen, miszerint »A TISZA Párt jelképe a mai naptól az 1956-os lyukas zászló« ."

ANNYIRA AZÉRT NEM TECCIK MINDENKINEK ENNEK A MAGYAR GYEREKNEK EZ A GYEREKES ÖTLETE.......

Morpheus. 2024.10.03. 22:29:06

@ulpius66: Aki nem ismeri a történelmet annak bármi jelenthet bármit. A palacsintasütő náci jelképet, a nemzeti lobogó önképző kört. :)))

Morpheus. 2024.10.03. 22:30:56

@ulpius66: Tiltakoznak, ehhez nyilván joguk van. A véleméynükhöüz is. Mint ahogyan a Tisza Pártnak is joga van választásához. Egy önkényuralom elleni harchoz nehezen lehetne jobb jelképet találni a magyar történelemből. Eg yigazi 56-os tudja ezt.

Fritz Gerlich 2024.10.03. 22:46:32

@Androsz: Egy populista rezsim ellen populista eszközök kellenek. Másrészt hogyan lehetne "ráteéepedni" egy jelképre? :))))))
süti beállítások módosítása