Szeptember 11 - A WTC tornyok lerombolása [15.]

2018. szeptember 11. 23:44 - Morpheus.

Az évfordulók már csak olyanok, hogy ilyenkor szívesen idézzük fel a megemlékezésre okot adó eseményeket. Pontosan így van ez szeptember 11 kapcsán is, mely az emberi történelem legnagyobb terrortámadásaként rögzült mindannyiunk tudatában. Aki felnőttként élte át 2001 szeptember 11 -ét, az soha nem felejti el, hogy miként hatottak rá az akkori események és haláláig emlékezni fog arra is, hogy mit csinált éppen akkor, amikor a híradásokban megjelentek azok a bizonyos iszonyatos képsorok.  Két hatalmas épület dőlt össze New Yorkban (ezek egyenként 110 emeletesek voltak és a Világkereskedelmi Központnak adtak helyet) maguk alá temettek mintegy 2605 embert.

szeptember11.jpg

Az információk fokozatosan árasztották el a világot akkoriban: egymás után jöttek a hírek arról, hogy amerikai utasszállító gépek csapódtak az említett tornyokba és hogy két másik repülőgép is lezuhant: az egyik a Pentagonban okozott károkat, a másik pedig - melyet a Fehér Ház lerombolására szántak - az utasok hősies közbelépése miatt Pennsylvánia államban ért földet (semmiben sem téve kárt). A áldozatok száma a repülők utasaival együtt (és a 19 géprablóval) 2996 -ra emelkedett. Majd 3 ezer élet veszett oda tehát azon a bizonyos napon értelmetlenül, miközben a világ egy emberként kiáltott fel: MIÉRT?

A válasz sokkal később érkezett meg, amikor az FBI mintegy 7 ezer különleges ügynök bevonásával, sok ezer tanú kihallgatásával és több tucat szakértő (mérnökök, repülési szakemberek) megkérdezésével lezárta a vizsgálatot és megállapította, hogy a terrortámadást valóban az a szélsőséges, iszlamista terrorszervezet hajtotta végre, mely magára is vállalta az akciót: nevezetesen az 1988 -ban alapított al-Káida (és annak vezetője, a szaúdi Oszáma bin Láden). 

Az ok, a vizsgálatok szerint az USA agresszív Közel-kelet politikája volt, nevezetesen: Izrael folyamatos támogatása, Szaúd-Arábia katonai partnerré tétele és a Szaddám Husszein vezette Irak erősödő szankcionálása. Az amerikai utasszállító repülőgépek felhasználása saját felhőkarcolóik ellen, eredetileg egy Khalid Sheikh Mohammed nevű al-Kaida tag fejében született meg, de a szervezet két csúcsvezetője: Oszama bin Láden és Muhammad Átef is azonnal támogatták az elképzelést. Az akciót 1999 elején kezdték el megtervezni, a 19 végrehajtót (15 szaúdit, 1 egyiptomit, 1 libanonit és egy Emirátusokból való dzsihadistát) személyesen Oszáma bin Láden válogatta ki. A 19 fős csapat (vagyis a 4 eltérítendő gépre feljuttatott terrorista) vezetője az akkoriban 33 éves, egyiptomi születésű Mohamed Atta lett. (Ő maga is az egyik gépen tartózkodott, így aktív részese volt a támadásnak.) A merénylők tisztában voltak azzal, hogy az akcióban ők maguk is meghalnak majd.

szeptember11_terroristak.jpg

A 2001 szeptember 11 -én végrehajtott terrortámadás megtervezői

Maga az akció egyszerűsége miatt volt annyira hatásos: a terroristák egyszerű késekkel, szúró-vágó eszközökkel vették át a repülők irányítását, majd vezették azokat a felhőkarcolókba. A pusztítás az ikertornyoknál hihetetlen volt: óriási tűz keletkezett, majd előbb a déli torony dőlt össze (56 perccel a becsapódást követően, vagyis 9 óra 59 perckor), majd az északi torony omlott össze (102 perccel a becsapódás után, 10 óra 28 perckor). A becsapódás és az összeomlás közt a környező utcákban és épületekben tartózkodók azt látták, hogy sokan a mélybe vetették magukat a WTC tornyok felső emeleteinek ablakaiból, az öngyilkosságot választva. 

Az USA bosszúja nem maradt el és három síkon indult: az egyik a terrorizmust legjobban támogató, tálibok uralta Afganisztán megtámadása lett (2001 október 7-én, az "Operation Enduring Freedom" hadművelet keretében), a másik Irak lerohanását hozta (2003 március 20-án), a harmadik pedig Oszama bin Láden utáni hajszával kezdődött. Az al-Kaida vezért azonban csak 10 évvel a WTC támadás után, 2011 május 2-án tudta csak megtalálni és megölni egy Navy SEALs egység, a pakisztáni Abbotábád városában. (A halálos lövést egyébként egy Robert O'Neill nevű katona adta le.)

Szeptember 11 örökre bevonult az emberiség történelmébe, mint az értelmetlen gyilkolás, az elvakultság és a vérengzés szimbóluma. 2018 -ban, a 17 éve történtekre emlékezünk.

***

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morpheusz.blog.hu/api/trackback/id/tr314235537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Négyes_ 2018.09.12. 21:04:18

Az al-Kaida jól megtervezte az egész akciót. Mégis vannak akik 17 évvel a World Trade Center ellen elkövetett terrorcselekmény után sem akarják megemészteni, hogy 19 ember képes volt eltéríteni utasszállító repülőgépeket, majd azokat 400 tonnás rakétaként használva megsemmisíteni az épületet. Mai napig sokan nem akarják elhinni, hogy az USA erejét (politikai, katonai, kereskedelmi, gazdasági) szimbolizáló épület ennyire profán módon sebezhető volt. Ezek az emberek többet akarnak, mint amit a hivatalos magyarázat nyújthat számukra, így máshová fordítják tekintetüket.

Örökké lesz most már egy külön "iparág" mely a különböző összeesküvés elméletekkel foglalkozik. A legismertebbek:

1.) Az égő kerozin nem olvasztja meg az acélt!
2.) Az épületek irányított robbantással dőltek össze
3.) Gyanús tőzsdei forgalom
4.) A vadászgépek szándékos késleltetése
5.) Az ütött lyukak túl kicsik voltak
6.) Az elkerülhetetlen antiszemitizmus
7.) Szokatlanul kevés törmelék a Pentagonnál
8.) A 93-as járatot lelőttek
9.) A merénylők még élnek
10.) Mi a helyzet a 7-es épülettel?

Valahogy külön műfaj lett ezeknek az elméleteknek a kidolgozása, részletezése. Valamiért szórakoztatóbb, mint a valóság: Oszama bin Láden szervezetének jól kitalált akciója.

Fritz Gerlich 2018.09.12. 22:16:24

Nagyon durva, hogy utána 10 év kellett bin Láden elfogásához a világ legnagyobb hadseregének és hírszerző szervezetének.

Fortress_ 2018.09.12. 22:22:05

Az általam legtöbbet olvasott verziók:

1. Izrael volt, hogy háború(k)ba rángassa Amerikát!
2. Az oroszok voltak, hogy gyengítsék az USA -t.
3. Maga az USA csinálta, hogy a lakosságot az arabok ellen hangolja és felhatalmazást nyerjen Afganisztán és Irak lerohanásához!
4. Földönkívüliek voltak.
Kínaiak csinálták, mert Amerika a riválisuk.
5. A maffia hajtotta végre
6. Zsidó gyíkemberek voltak Sorossal összefogva
7. Izraeli nagytőkések titkos csoportja tette a világuralomért.

Rengeteg a zagyvaság a témában, a távirányítású robbanószerkezettől, a rakétákon és autóbombákon keresztül egészen az alagsorban előre elrejtett bombákig.
süti beállítások módosítása