A három legnagyobb döntés életünkben [2.]

2017. szeptember 27. 13:28 - Morpheus.

Az élet nem más, mint döntések sorozata, de ezek közt van három, ami nagyon komoly hatást gyakorolhat későbbi sorsunkra. Ezek határozzák meg későbbi mindennapjainkat és korrekciójuk nem mindig oldható meg. Az első a pályaválasztás, ami közel sem annyit takar, hogy 14 évesen kiválasztjuk szakmánkat, vagy az érettségit követően azt a főiskolát/egyetemet, ahol tovább-tanulni szeretnénk. Többről van szó: annak a hivatásnak a megtalálásáról, melyben kiteljesedhetünk, melyből megélni tudunk és amely aztán életünk nagy részében a mindennapjaink szerves része lesz. Ez a döntés nagyon sokszor csak felnőttként születik meg és többszöri pályamódosítás után lesz végleges. Nem könnyű a számunkra megfelelő pálya kiválasztása, mert milliónyi szempont létezik és a jó döntéshez több mindent kell mérlegre tennünk. Fontos, hogy szeressük az adott hivatást, alkalmasak legyünk rá (szellemileg, fizikailag, mentálisan), piacképes legyen és motivációt is biztosítson számunkra évtizedeken keresztül.    

A második fontos döntés mindenki életében a házasság. Megtegyük e, ha igen, mikor tegyük meg, és legfőképp: kivel kössük össze életünket? Persze a tartós élettársi kapcsolatok is ide sorolandóak, ott ugyanúgy erős kötődés alakul ki (csak hivatalos papír nélkül). A megfelelő társ segíti életünket, boldogságot ad számunkra és kiegyensúlyozottá tesz bennünket. A nem megfelelő viszont váláshoz, érzelmi válságokhoz, boldogtalansághoz és néha teljes leépüléshez vezet. Sajnos még a sokat emlegetett "garancia", a szerelemből házasodás nem jelent biztos megoldást (erre én magam is példa vagyok), mert a szerelem elmúlik, a felek megváltoznak és a kapcsolat pokollá válik. Ha közben még gyerek is van, akkor a következmények súlyosabbak.

Az élet harmadik legfontosabb döntése az életcél megtalálása. Kell ugyanis ilyen mindenkinek. A nagy keleti bölcsek is hangoztatják tanításaikban: "csak egyetlen dologra koncentrálj, azt teljesíts be, de hogy mi legyen az, azt te magad döntsd el". Nem könnyű megfelelő életcélt találni, de nem is ez a legnagyobb baj, hanem hogy a többség nem is keresi. Szétforgácsolódunk számtalan dolog közt - karrier, család, barátok, hobbi - és miközben mindenhol helyt akarunk állni, valójában sehol nem találjuk meg önmagunkat. Az élet eltelik és a végén azt érezzük: alig éltünk. Akiknek van életcéljuk, azok teljes életet élhetnek. Persze könnyű mindezt mondani, megvalósítani már annál nehezebb.  

Zárásul egy negyedik szempontra érdemes felhívni a figyelmet, ez pedig az álmok és megérzések fontossága. Morpheus ugyanis egyértelműen küld bizonyos jeleket számunkra: néha megálmodjuk utunkat, azt az utat, melyen haladva a boldogság és harmónia vár bennünket. Tanuljunk meg tehát hallgatni megérzéseinkre és álmainkra.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morpheusz.blog.hu/api/trackback/id/tr1512901466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Behajtó70 2017.09.28. 07:13:11

Akár jó is lehetett volna a cikk, de végül bántó lett! A gyermekvállalás, az utódok kérdése - mint életünk legfontosabb cselekedete - említésre sem kerül. A "gyerek" szó, csak mint mellék szál, mintegy pejoratív értelemben csak a házasság negatív kimenetele esetén, negatív, sülyosbító körülményként merül fel: "...ha még gyerek is van...".

Hát főnök, sajnálom, hogy ilyen értékrenddel a világ nagy dolgairól próbálsz értekezni! (De tudom, hogy nem vagy ezzel egyedül, ami főleg sajnálatos"

freemanowe 2017.09.28. 10:00:20

@Behajtó70: el kéne már fogadni, hogy vannak emberek, akiknek nem az a legfontosabb cselekedete, hogy szaporodjanak és sokszor jobb is, ha nem teszik. Nagyon komoly kérdés és döntés, hogy az ember gyereket vállaljon-e, de szvsz. másodlagos a fentebb boncolgatott témákhoz képest:
- Hogy vállaljon felelős ember gyerket, ha nincs olyan hivatása, munkája, amiből képes eltartani min. 2 évtizeden keresztül? Jó lesz az a gyereknek, ha az apja 10 év múlva felköti magát, mert utálja az egészet?
- Hogy vállaljon felelős ember gyereket, ha nem találta meg a megfelő társat, akivel képes szeretetben, elfogadásban, jóban-rosszban együtt lenni? Jó lesz a gyereknek, ha csak egyfajta "ragasztónak" vállalták be, hátha megmenti az egyébként sz@r kapcsolatot?
- Hogy vállaljon felelős ember gyereket, ha nincs meg ami miatt úgy érezheti reggelente, hogy érdemes felkelnie? Egy cél, ami mozgatja? A jellemtelenebbje ennek híján elkezd zülleni és a hedonista életmódot, az élet mindenekfeletti élvezetét nevezi ki "céljául". Rossz esetben a gyereket is erre nevelve - akarva, akaratlanul. Jobb esetben a gyerek tisztességes felnevelése veszi át a "cél" szerepét - tisztelet az ilyeneknek. Viszont szvsz. 50-50 melyik jön be. Hát nem jobb akkor egy biztos életcél ezek előtt?

Morpheus. 2017.09.28. 15:40:41

@Behajtó70: Nem hiszem, hogy különösebb jogalapod lenne "főnök" (?) arra, hogy saját véleményedet kizárólagos egyetemes bölcsességnek nyilvánítva lenézd más "értékrendjét", melyről láthatóan nem sikerült túl sokat megértened.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.29. 02:57:46

Egy ilyen nevű blogon hogy maradhatott az ki, hogy piros vagy kék tabletta?? :-)

Morpheus. 2017.09.29. 07:23:25

@geegee: ehhez a témához mondjuk nehezen lenne kapcsolható

Bicepsz Elek 2017.10.08. 22:26:38

@freemanowe:
MIndenki szabadon valasztja ki mit akar(altalaban). A csaladalapitas tenyleg elvaras volt, de pl a hazassag is miert van itt? Sok ember egyedul szer lenni, nincs szuksege parra a jo minosegu elethez, eleg ha felszed 1-1 not vagy ferfit szombat estenkent es elszorakoznak.
Sot palyat is minek valasztani? Ha valaki csoves akar lenni es koldulasbol elni, akkor eljen abbol!!
Az "Eletcel" is minek!! Ha valaki naprol napra jol erzi magat es eleg neki a vegetativ funkciok kielegitese akkor eljen csak ugy! Az sem fontos!!!

freemanowe 2017.10.09. 14:40:05

@Bicepsz Elek: A 3 témában boncolt döntés csak "három, ami nagyon komoly hatást gyakorolhat későbbi sorsunkra". Jómagam pedig csak alá szerettem volna támasztani, hogy a szóban forgó 3 miért lehet fontosabb, mint pl. a gyerekvállalás. A szabad döntés attól még mind3ban mindenkinek szíve joga.
De ha jobban belegondolsz, Te sem cáfolod a létjogosultságukat, csupán egy lehetséges választást adsz meg mindegyikhez - teszem hozzá a "palya" és "életcél" tekintetében elég rossz választásokat, bár lenne rosszabb.
süti beállítások módosítása