A terror egyidős az emberiséggel [6.]

2017. október 02. 18:53 - Morpheus.

A szeptember 30 -án, vasárnap este, Las Vegasban elkövetett tömegmészárlás, melynek során 58 ártatlan embert mészárolt le egy felhőkarcoló 32. emeletéről egy 64 éves, muszlim vallásra áttért nyugdíjas (bizonyos Stephen Paddock) elgondolkodtat bennünket arról: miért történnek ilyen esetek? Nagyon sokszor - főleg az elmúlt évtizedekben - iszlám dzsihadisták követték el a mészárlásokat (a legdurvábbat 2001 szeptember 11 -én, amikor New Yorkban a WTC tornyokba vezettek eltérített utasszállító repülőgépeket), de akadtak olyan esetek is, amikor magányos, NEM muszlim őrültek követtek el tömeggyilkosságokat, mint például Anders Behring Breivik Norvégiában, 2011 július 22 -én, amikor a neonáci férfi 77 embert lőtt agyon.

Ami az USA -t illeti, a legtöbb áldozattal járó tragédiák sorában az említett, Mohamed Atta vezette WTC elleni támadás az első, hiszen több mint 3 ezer halottja volt az akciónak. Nagyos súlyosnak tekinthető az 1995 április 19 -én, Oklahomaban történt eset is, amikor egy irodaház előtt felrobbanó autóbomba gyilkolt meg 167 embert. Ugyancsak borzalmas tragédiaként híresült el a 2016 -os orlandói mészárlás, melyben egy iszlám kötődésű elkövető - Omar Mateen - egy meleg-bárban 49 ártatlant lőtt agyon.

Ami a dzsihadisták indokait illeti: legtöbbször válságba került, kudarcok sorozatát átélt és így az iszlamizmus felé fordult (a muszlim tanoktól erőt / segítséget / célokat remélő), gyenge jellemű, megzavart fejű emberek az elkövetők, akiket a nagy terrorszervezetek beszerveznek és öngyilkos akciókra bírnak. Azonban a nem iszlamista elkövetők, mind a szeptember 30 -án Las Vegasban lövöldöző férfi is nehezebben megfejthető okból lesznek ámokfutó gyilkosok. Igazság szerint senki nem tudja mi munkálhat bennük, csak a pszichológusok találgatnak többnyire. 

Ám ami érdekes: a terrorizmus szinte egy idős az emberiséggel. Őrült tetteket, öngyilkos pusztításokat a kezdetektől követtek el emberek. Az ókori asszírok, spártaiak például komplett falvakat tartottak megfélemlítésben, az aztékok tömegesen áldoztak fel embereket isteneiknek (több száz, sőt ezer más törzsből való indián fejét levágva), a középkorban pedig az inkvizíciós bíróságok kínoztattak meg - majd ítéltek élve elégetésre (máglyahalálra) - mindenkit, akiben az ördögöt látták. Valóságos terror-mészárlást hozott a "Sacco di Roma" 1527 május 7-én (a Rómát feldúló, pápa ellen forduló kifizetetlen császári zsoldosok), akik 40 ezer embert öltek meg, és 1572 augusztus 23 -án, a Szent Bertalan éjjele, amikor vallási okokból zajlott vérengzés (30 ezer áldozattal) Párizsban, illetve a francia nagyvárosokban. Persze voltak uralkodók is, akik terrorral fenyegették saját országaikat, mint IV. (Rettegett) Iván, aki 1570 -ben Novgorod városának megbüntetése okán (amiért el akartak szakadni) katonáival 70 ezer városlakot koncoltatott fel (nőket, gyerekeket is). Az újkorban a nagy francia forradalom jakobinus korszaka hozott hihetetlen terrort, amikor alig 13 hónap alatt (1793/94 -ben) 17 ezer ártatlan ítéltek nyaktilóra, átlagosan napi 43 kivégzéssel (főleg lakossági feljelentések alapján).  

Nyilván a XX. század is jócskán hozott terrort, elég a magyarországi "vörös- és fehér terror" gyilkosságaira (1918/19) és később  a Hitlerista nácikra szörnyűségeire gondolnunk (pl. Lidice falu lemészárlása, vagy 1 millió ember elgázosítása Auschwitzban). A mai értelemben vett terrorizmus azonban csak a XX. század második felében jelent meg, amikor bizonyos szervezetek politikai céljaik teljesítését úgy próbálták kiharcolni, hogy ártatlanok ellen követtek el merényleteket. Kialakultak iszlamista terror-szervezetek (pl. Al-Kaida, IS), anarchista csoportok (pl. Brigate Rosse, Vörös Hadsereg Frakció), szeparatista, hálózatok (pl. IRA, ETA). Persze rajtuk kívül sok akció íródott magányos őrültek "számlájára" is. 

Jelenleg ott tartunk, hogy nincs már biztonság sehol: az európai nagyvárosokban az elmúlt években sorra követtek el tömeggyilkosságokat (2004 - Madrid, 2005 - London, 2015 - Párizs, 2016 - Brüsszel és Nizza) és úgy tűnik ha a dzsihadisták épp nyugton vannak, akkor a magányos elkövetők hajtanak végre gyilkos akciókat. Bár a terror végigkísérte az emberiség történelmét, kétségtelen, hogy legpusztítóbb formájában éppen jelenlegi korunkban van jelen.  

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morpheusz.blog.hu/api/trackback/id/tr412919325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus. 2017.10.08. 17:57:27

Napjaink terrorja új jelenség. Bár gyökerei több évezredesek mai kiteljesedésére eddig nem volt példa.

Fortress_ 2017.10.08. 18:01:21

@Morpheus.: és mindig valahogyan a vallási fanatizmus áll a terrorcselekmények hátterében. A las vegasi pasas is muszlim volt.
süti beállítások módosítása