Most vagy soha!

2024. március 15. 11:17 - Morpheus.

most_vagy_soha.jpg

A Rákay Philip média-csoport elkészítette időre a Petőfi filmet nagy nemzeti ünnepünkre, majd ki is adták a központi utasítást: minden hazafi és NER-társ haladéktalanul keljen útra a legközelebbi moziba, hazafiúi kötelességét teljesíteni. Ez pedig a film megtekintése és dicsérete (kánonban) és lehetőleg minden létező fórumon.

Aki nem így tesz (mondjuk nem nézi meg vagy pofátlan módon eltérő véleményt fogalmaz meg, netalán nemtetszésének ad hangot vagy nem ájul el kötelezően a hazafiságtól), az sorosista, dollárbaloldali, komcsi, anti-magyar, idegenszívű, hazaáruló, unió-párti globalista. Fujj az ilyeneknek!

Igaz, hogy a film alig-alig történelmi, hogy kitalált karaktereket tartalmaz, hogy gyenge színvonalú és éppen a lényeget mellőzi. A többször elhangzó "nem lesz a nyugat gyarmata" az Orbán-rendszer hisztérikus EU-ellenességének egyik jelmondata, amit egyértelműen propaganda hangulat-keltésből tettek a filmbe. A túlexponált osztrák titkosrendőr, Farkas alakja (Horváth Lajos Ottó alakításában) pedig teljes kitaláció (és történelmi túlzás, mint a "büdös magyarozás"). A főhős forradalmi költőt alakító Berettyán Nándor sivár Petőfi-karaktert testesít meg, kevés emócióval, sokkal inkább kőarcú kivitelben mint szenvedélyesen.

De végeredményben az egész 6,1 milliárdunkba került (ami azért a látvány-világon látszódik is valamennyire). Ezért az iszonyúan magas összegért minimum illik hazafias módra agyon-dicsérni a filmet (már ha meg akarunk felelni a NER elvárásoknak). Hát hajrá! De egyetértve bizonyos történész-hangokkal, annyit tisztelettel megjegyeznénk:

"Van abban valami fennkölt és naiv báj, amikor egy vezér-központú konzervatív autokrácia állít emléket egy liberális forradalmi csoportnak a szabadság nevében."

Elgondolkodtató, ha már ott tartunk, hogy ki is érti meg 1848 március 15 szellemiségét, céljait és forradalmárait! mobil_morpheus_uj3.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morpheusz.blog.hu/api/trackback/id/tr1018354773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása